Posts

Showing posts from 2017

2

I pray my daughter never lays in bed late at night crying over a low life boy & wondering what she did so wrong.

1

Anyone can make you happy by doing something sweet but only someone special can make you happy without doing anything.

1

Image
"Kalau jatuh, kena belajar utk bangun. Tak apa menangis, tapi jangan lama lama, sebab anak lelaki kena kuat"

SAME OLD LOVE

Saat kau ucap madah cinta
Kau ukir kata kata
Sumpah terlalu indah
Kau janji takkan pisah

Kau kata sayang hingga ke mati
Kau sudah kunci hati
Tapi engkau pergi
Tanpa sempat kau toleh lagi

Sungguh kau yang pertama
Sungguh kau yang utama
Lalu kau kembali pada yang lama
Lalu kau pulang ke hati yang sama

Aku hanya persinggahan
Aku hanya pilihan
Sakitnya aku kau buang
Saat engkau terlalu ku sayang

I am STRONG

Image
No Update for the past 3/4 months. I'm in my weaker time. Everything seems so down and I'm not in a good condition.

But everything went well now. Syukur. And I'm comin' back stronger then before!

Oh, Sempat lagi ni nak ucap SELAMAT HARI RAYA !

Stay tuned for MORE!

SOOOON!

DRY

Lihat
bibir aku
kini tertutup rapat
terkatup
bagai terlekat
yang satu masa dahulu
pernah meneguk "kata2" manis
dan "janji2" bergula
yang enak rasanya dilidah
terus sampai ke hati

Dan lihat lagi
kini bibir itu kering
merekah
berdarah
kehausan "kata2" mu
yang pernah kau tuang dulu
kini setitik pun tidak kau beri

Pandang aku
aku kehausan
kekeringan
dulunya mata mu itu
redup memandang aku
tapi kenapa ianya kini
kosong
sepi?

Walau kuat mana kita cuba
kita takkan dapat kembali
berdua, bersama
ibarat cuba kau mekarkan kembali
bunga yang sudah kering
itu hanya kerja Tuhan
kalau ada, ada
kalau tiada, sudah,
jangan dicari

kering

ibarat kelopak bunga yang hilang baunnya
hilang cantiknya
begitu juga memori kita

dengar
hati aku itu keras
takkan mampu kau tanam cinta sekali lagi
walau berjuta kali kau gali

dan malangnya
kini
ia turut
kering




WALLS

Kadang2 aku lupa
yang 'kita' itu sudah tiada

Semalam
aku bertandang
ke ruangan 'kita'
yang sudah lama
kau tinggalkan
dan yang ada cuma
empat dinding
yang tiap kali aku pandang
ia melukiskan kenangan kita

Jadi hari ini
aku datang
aku cat dinding itu
hitam
legam
biar hilang
biar gelap
biar tak ternampak
biar tak teringat

Dan kau
ku letak jauh
ke dasar
supaya
selepas ini
dan masa2 nanti
kau
tidak ku cari lagi
tidak ku gali kembali

walaupun nanti
aku mahu






POWER BANG !

Image
Disclaimer // All opinions are my own and my reviews and goods that I show are not sponsored unless said so.
I created a Blog to learn and share more about beauty, fashion, skincare and lifestyle tips, therefore any hateful comments will be deleted. Chillah!.

Hye!

Its 04/04/2017 !

Semue orang dalam dunia sekarang aku rasa "wajib" ada smartphone and kau pegi memane pun kau nampak orang duk tunduk "bertasbih" depan phone memasing sampaikan kau rasa ganjil gile kalau tak pegang phone sehari.

Eh, takyah sehari, aku bagi ko sejam je. Tengok canne peginya. HAHA.
Takyah cakap orang, aku pun sama.

Pasal smartphone nie nanti la aku buat story untuk next feed.

So untuk yang 24/7 duk melekat depan phone nie. Power Bank is ESSENTIALS!

Terutama macam aku ni yang bateri phone cepat drain, kene ade 'PIKACHU' bergerak nie.
Senang nak kemane mane
Kalau time raye ko takya berebut extension dengan sanak saudara. Kau orang raya2 nak bermaaf maafan kang tetibe masam muka sebb pl…

PENANG JOURNEY

Image
PART 1

Da lame bende nie aku plan
Dan selalu je takjadik
Aku nie kau tak boleh cakap
"weyh, jom pegi ----"
then aku macam "bila? nak join"

Haa
so Penang ni One of my vacation dreams list.
aku pikir byk kali bila la boleh pergi
this is my last semester
jadik aku rasa this is the right time
walaupun
hakikatnya
Final Year Project masih terbengkalai

Aku tak expect nak post pasal ni
sebab aku baru ada blog lepas pergi penang
jadik aku tak ambik gambar on every angle of  PENANG
Lets Begin!

Lepas kelas last aku hari khamis tu,
terus cabut pi beli tiket
kelas aku start kul 9 abis kul 12
kelas 3 jam
aku beli tiket gerak kul 1.30
lepas beli tiket tu
terus balik packing barang
HAHAHA
lincah gila
tulaa jadik lelaki simple mcm aku

beli tiket:
TANJONG MALIM--BUTTERWORTH
rm40

so here the tips:
even thou dia tulis TM-Butterworth macam straight takkde berenti2 kan?
tapi nanti dia akan berenti terminal AMAN JAYA
ambik passengers kat situ.
so tipsnya kau beli tiket transit.
TM--AMAN JA…

GROWING UP

membesar menjadi seorang aku
seorang kamu
bukan mudah
dan sedari kecil
sudah tertanam siap2
benih 'kesunyian'
yang mana tanpa kita sedar
turut sama2 membesar
di dalam diri
dan mungkin
ianya kini
seusia kita

makin tua
makin mengerti
ramai orang akan 'pergi'
tinggalkan kita
sama ada suka atau tak
itu kerja 'DIA'

kita selalu dengar
atau pernah dengar
dari siapa2
dari mana2
'nanti mati sorang2 jugak'

kita bukannya lemah
tanpa orang lain
kita cuma tak mampu sendiri
untuk jalani hari2

matang
adalah mereka yang menerima hakikat
bahawa tiap yang hidup
pasti akan mati

bila sampai masanya
jangan jatuh
jangan rebah
jangan lupa
Allah tetap ada
dan mati nanti
kita cuma pergi
bersama
AMAL

OBSES

Dress pendek, kasut tumit tinggi, gincu merah menyala, rambut perang berkarat.  Takda siapa percaya kalau depan nama dia ada “NUR” atau “SITI”. “Eh, semalam bukan main ko melaram. Hari ni pakai jubah ngan tudung pulak?.  Alhamdulillah sejuk mata aku tengok ko macam ni.” “Pakwe aku la ni suruh. Dia tak suka tengok aku seksi. Tak sanggup orang lain tengok katanya” Berubah semata-mata taknak buat pakwe kecewa? Bukan sebab mak ayah?. Bukan sebab agama?. 
***
“Weh, hari ni kitorang nak kelua, pegi kedai Fixi. Habiskan baucer. Nak ikut?” “Taklah. Pakwe aku tak bagi keluar harini. Kalau nak keluar pun kena ada dia. Korang pegi je lah k” Sejak bila nak keluar rumah kena ada izin pakwe?. Tak tau pulak kalau pakwe die Ketua kat Jabatan Pertahanan sampai kenakan perintah berkurung. Darurat?. 
***
“Good night papa, sweet dream!. Love You” “Sweetnye kau dengan ayah  kau. Family bond sangat. Serious aku segan  nak cakap macam tu kat ayah aku” “Haha, lawak la kau. Aku tepon pakwe aku lah. Dia papa, aku  mama. …

Friends

Kepada Sang Sahabat:
bacalah ini  andai ada satu masa nanti kau rasa aku berubah dan makin menjauh
satu hal yang kau perlu tahu:
kita semakin dewasa semakin mengerti 'dunia', kau, aku sama2 sibuk mengejar cita ada amanah yang dipegang ada tanggungjawab yang dipikul dan keadaan itu memaksa kita untuk tidak selalu berhubung
takkda sebab utk aku selalu text, whatsapp kau 'selalu' retweet kau 'selalu' jalan berdua 'selalu' sebab hakikatnya dunia ini bukan hanya wujud kau dan aku
cuma aku nak kau tau bila nanti kau rasa payahnya hidup rasa lemahnnya untuk melangkah jangan risau aku ada untuk jadi tempat kau bersandar dan bahu ini boleh kau pinjam untuk kau berpaut
itu aku boleh jamin


DON'T CRY

Kalaupun dia pergi
Jangan nangis
Jangan lemah

Kita hilang orang yang kita sayang
tak terkesan
lama2 nanti elok balik
lama2 kita lupa dia

Tengok dia,
dia hilang orang yang sayangkan dia
ikhlas
walaupun dia tak layan
sebab nanti dia baru perasan
keliling dia
yang ada manusia palsu
yang sayangnya jauh sekali
dan nanti dia terduduk
terkenang
mana perginya kita
yang selalu menyebut namanya
di setiap doa.

IF

Dan andai saja
Waktu itu
Kau tarik tangan aku
Kau rayu jangan lepas
Mungkin
Tika ini
Saat ini
Aku wujud
Dalam duniamu

RAIN

Basah,
Titis hujan mulai turun,
Mulai mengalir
menyentuh pipi
dan juga
Hati

Tetaplah kau disini
Disamping aku
kerana aku
Masih muda, mudah takut
walaupun aku tahu
aku sedar
hujan ini
titis ini
satu masa nanti
akan berhenti,

Kebasahan
aku sendiri tidak punya upaya
untuk mencari teduhan
hanya disini
menunggu
menunggu titis hujan ini
berhenti
membawa pergi
bersama tangis




MOVE ON

Move on,
senang sebut, payah nak buat
sebab kita punya sayang bukan cetek macam lopak air,
sayang kita dalam, sedalam laut yang tak berdasar.

Susahnya kita,
sayang orang dalam2,
kasih orang sungguh2.
bila dia pergi,
kita yang tersungkur.

Susahnya kita,
lupakan dia yang pernah makan sepinggan,
tido sebantal,
naik moto se'seat'
tapi bila dia takada
kita rasa separuh diri ni hilang.

Dan perlahan lahan waktu berjalan,
dimana kita rendahkan ego
hantar text maaf
berharap hubungan akan baik,
tapi kita lupa,
maaf boleh terima,
tapi benda takkan sama.

kita salah, kita mintak maaf.
Dia salah, kita mintak maaf.
Kelakarkan? :)

I always want to keep us forever,
but you're the one who pick up the knife and kill 'us'

Banyak kali kita cuba
tapi dia tak pandang
dia kata 'ok, tak berubah pun, biasa je'
tapi kita dapat rasa
dalam kata2 dia tu
penuh rasa kedinginan
sampai kita kesejukkan dan mengigil kesunyian.

sampailah satu masa
kita belajar untuk melepaskan
bila kita sudah …

PALACE OF MEMORIES

Sehari dua ini seringkali kaki ini mudah melangkah ke istana kenangan.

Melangkah ke dalam istana kenangan itu sendiri sama alasannya dengan mengapa kita mengulang kembali membaca sebuah buku yang sudah kita letakkan penandanya di muka surat terakhir sebelum ini.

Pastinya kita ingin mengetahui semula jalan ceritanya, mahu mengingat apa yang ditinggalkan dan diraih di sepanjang perjalanan cerita.

Walaupun hakikatnya, kita tahu pengakhiran jalan itu amat menyedihkan.

Words

Aku tahu, aku selalu ucap kata sedih untuk sesuatu yang bukan di tempatnya.
Untuk setiap perasaan yang mengalir dari jiwa hanya untuk memenuhi setiap ruang hatimu,
Sedih bukan salahnya aku memberi seluruh hati kepadamu.
Sedih aku kerana aku melakukan perkara yang betul dan engkau tidak dapat melihatnya.

Aku sedih melihat engkau selamanya berputus asa, dengan sesuatu yang sementara.


Short Story

MAK "Kringgggg", "Kringgggg" jam loceng sudah memekik disebelah katilnya. Akil masih kejung tidak bergerak, lena sungguh tidurnya barang kali.
"Kil, bangun! Harini first day sekolah! bangun cepat!" laung mak dari dapur.
----senyap, hanya bunyi cengkerik kedengaran----
"Ehh, tak gerak lagi budak ni"
Laju derap kaki mak menuju ke bilik Akil, pantas pintu dikuak, lampu segera dihidupkan.
"Ya Allah, tak bangun lagi budak nie. Kil! Ooo Kil!. Bangun, sekolah sekolah!"
Akil hanya mengangkat kepalanya sambil mata masih terpejam rapat.
"Ye la mak, kejap"
"Kejap, kejap. Dah pukul berape dah. Lekas bangun"
Serentak langkah emaknya menuju semula ke dapur, akil kembali merebahkan kepalanya ke bantal. Mengantuk tahap memang tak boleh dibawak berbincang.
-------10 minit kemudian--------
"Senyap je budak tu, selalu kalau mandi dengar jugak die menyanyi, selagi tak rakam 12 lagu dalam bilik air tu, selagi tu tak keluar keluar&q…

HAVE YOU EVER?

ONE Pernah tak kita ada kawan rapat gila babs masa dulu tapi sekarang macam tak pernah kenal?.
Kenangan Memori
Kau buanglah sejauh mana, satu hari nanti benda tu jugak kau akan kutip balik. Satu hari nanti kau akan sedar, kerana ego, kerana nak puaskan hati,  kau hilang 'that someone'
Semua orang buat salah, buat silap, dan semua orang boleh memaafkan, kerana memaafkan orang itu satu tuntutan, tapi berapa ramai yang berjaya melupakan?
Bila mana orang yang selalu ada untuk kau hilang, kau cari dia dalam gelapnya alam, teraba raba, tercari cari dia yang telah pergi menjauh
Kehilangan Nanti kau akan rasa, Ya, aku yakin nanti kau rasa

Positive Vibe +

#1 Remember the one who always there to pick up the pieces of you and glue it again bila hidup kau barai dan berkecai.
#2 Dalam dunia nie, kita buat apa pun orang tetap akan persoalkan. Buat baik orang mengutuk buat jahat apatah lagi. Satu je kite kena ingat, buat benda apa pun, selalu tanya pada diri sendiri "Am I okay with my God if I do 'this' or if I do 'that'?. Selagi kita buat tu tak mendatangkan kemurkaan Tuhan, go on. Sebab keberkatannya ada. Mulut orang mana boleh tutup :)
#3 Dalam sehari kita boleh happy, kita boleh sedih. Ada senyum, ada tangis. Ada hari kita senang, ada hari kita rasa susahnya hidup ni
Tapi dalam situasi apa pun, Solat jangan tinggal.
Tuhan bantu.

Start somethin NEW!

Am I Too late? As a 24 years old, am I too late to start this thing? HAHA. Lawak. But I'm tryin to get used to it. #YOLO
Before everything's end, I want to give a try. So, I've no regrets nanti.
Wait for my updates!
Cauu.

Nagging!

PRIORITIES Pernah tak dalam hidup rasa yang you need someone to listen to you and understand you.
Pernah ada kawan yang bagitau korang  "If you're in trouble, if you need someone to hold your hand, you can always count on me" 
atau dia cakap something macam "don't worry i'll always be there for you".
Hakikatnya kita semue full with ourself.
Sebab norma nya begitu. 
PRIORITIES
macam mana benda ni berfungsi?
contoh simple, bila parents ajak keluar makan VS kawan ajak movie. which one do you prefer to go? Thats why we need to think back about priorities.
Ada orang dia utamakan keluarga, sebab dia rasa dengan kawan bila-bila boleh lepak lagi. Ada orang dia ketepikann keluarga, semata-mata nak seronok dengan kengkawan dia.
Think guys. Benda mudah yang kau boleh fikir "siapa yang ada nanti masa jatuh bangun kau" Ya, kawan ada time seronok, time takkda masalah. Tapi satu benda kau kene ingat, sampai bila kawan selalu ADA?.  Dorang jugak ada hidup sen…

Midnight

#1
Duduknya masih disitu dikerusi usang menanti patah matanya tidak dipejam takut-takut yang dinanti itu datang
Duduknya masih disitu dengan secawan kopi elok terhidang senyumnya diukir riang wajah muram disorok dalam
Duduknya masih disitu tidak bergerak walau selangkah tangan menadah penuh berharap agar disana ketemu jalan
Hari berganti Malam berlalu
Bangkit dia dari duduknya mengatur langkah menapak perlahan mungkin kebosanan dia menunggu mungkin kepenatan dia menanti mungkin terhakis sudah sabarnya
Mungkin juga dia ke dapur menghangatkan kopi yang ditiup sejuk selesai kerjanya nanti, kembali dia duduk disitu.
#2
Ayuh hati kita pulang
usah kau merayu dia lagi
usah dikenang semua lagi
bukankah kau telah dibuang?

Ayuh hati kita pulang
mari kita ke tempat asal
bukankah kita masih berumah?
walau ditolak pecah berderai
walau dipijak lunyai berdarah
kita masih berdetak, masih lagi berdenyut

Ayuh hati kita pulang
tempat kita bukan disini
dia mengambil kita tanpa rasa cinta
lalu menolak kita…